Tekenlessen 1

   

Waterwereld in Tekenkunst 

Tekening Zoutmeer Lac Rose Senegal | voor jongeren

ZiAQUA verzorgt als Creatief inval docent met het thema ‘O2 Waterwereld‘ een gehele schooldag. Een schooldag met een warm hart voor natuurschoon & schoon vitaal (drink)water wereldwijd. Verbeeldt je een wereldreis, eenvoudig met inktpen.

Plons!! Heb jij een lange adem?
Overal om ons heen is zuurstof, echter onzichtbaar. 
Juf Ziaqua neemt je mee op wereldreis in haar eigen tekenfilmpje ‘O2 Waterwereld’. Onderwater zijn de eerste micro zuurstofmakers nu levendig zichtbaar. Fytoplankton is essentieel voor onze zuurstof-cyclus wereldwijd, zo ook saharastof, walvispoep en waterplanten.   

Vliegende woestijn

De ‘Vliegende woestijn’, het zichtbare Sahara-stof dat onlangs boven Nederland vloog, trok me dichterbij; op rondreis naar Vulkaaneilanden op een afstand van 100 km voor de kust van de Sahara, Afrika. Samen op snorkeltocht, met mijn jongste dochter, langs de kustlijnen van Lanzarote & Isla Graciosa. Alhier werden wij geraakt door wonderschoonheid. Helemaal in ons element; eindeloze ruimte, vulkanen, gestolde lavazeeën, lavagrotten, zoutmeren en de Atlantische oceaan.
Vol opwinding namen we de boot naar Isla Graciosa behorend tot de Chinijo archipel. De archipel is, op het eiland Graciosa na, onbewoond en sinds 1986 beschermd als natuurgebied. Het is een klein vulkaaneiland, 29 km in doorsnee en kent geen asfaltwegen, enkel zandvlakten. Urenlang hebben we alleen rondgewandeld; enerzijds genietend van het kristalheldere kleurenpalet van de Atlantische oceaan en anderzijds de Montañas del Fuego 🔥 de Vuurbergen genoemd. Aan de voet van vulkanen gelijkt de vegetatie op droge koraalriffen. Tevens groeien er palmbomen, dadelbomen en cactusbomen, deze weerstaan passaatwinden en sahara zandstormen ook Calima genaamd. Isla Graciosa is ook bekend als Schatteneiland. De oceaan is hier zuurstofrijk en lichtgevend, dit mede dankzij vulkanisch silica en sahara-stof als voedsel voor diatomeeën.

Lavatunnel Atlantis

We bezoeken tevens de lavagrotten Jameos del Agua & Cueva de Los Verdes. Het maakt onderdeel uit van Túnel de la Atlántida (Tunnel of Atlantis) die vanaf de vulkaan Monte Corona en de Cueva de Los Verdes tot onder de zeespiegel reikt. ’s Werelds langste vulkanische onderzeese lavatunnel zover bekend, is te vinden te Lanzarote. Echt imposant, je beleeft werkelijk de aarde Binnenste Buiten. Het vulkaaneiland telt 300 vulkanen, echter op de oceaanbodem bevinden zich wereldwijd duizenden onderzeese vulkanen.

Wereldwijd & Lokaal

Eenvoudig met ‘Inktpen & papier’ maken we stapsgewijs kennis met de Zuurstofcyclus – de ademhaling – van zowel je eigen lichaam als het rijke oceaanleven. Maak wereldwijd kennis met kustlijnen en levende dijken; riet, zeewier, kelpwoud, mangrovebossen en koraalriffen. Activisten zetten zich in om deze zuurstofrijke ecosystemen te beschermen. Het is een geschenk dat wij schoon kraanwater kunnen drinken! Echter is dit niet vanzelfsprekend.

Graag volgt Ziaqua nieuwe uitvindingen welke onze toekomst duurzaam en drastisch zullen veranderen. Een voorbeeld van een uitvinding is een opmerkzame ontdekking aan de hand van het slijpsel van een tekenpotlood tijdens een ontmoeting tussen 2 vrienden, hierover meer in de les… Of wat dacht je van een nieuwe manier van stroomopwekking dankzij Ocean Wave energy, WaverollerBlue energy of de uitvinding van een Drinkwaterlamp voor in huis

Memory Oerzee

Heb je al eens zeevonk gezien in onze Noordzee? Een schitterend natuurfenomeen! Met Inktpen & Oerkrijt & Aquarelverf maken we samen het oneindige memory spel Oerzee van groot formaat. 

© Concept Ziaqua 

Zie resultaten tekenleerlingen FB ziaqua en FB Moulen Noir

Je kunt mijn reis volgen op INSTA #ziaqua8

Neem contact op voor meer info